Julien Oeuillet is een auteur, reporter, documentaire- en filmmaker die zowel Frans als Engelstalig actief is. Als onafhankelijk journalist werd hij meermaals gelauwerd omwille van de originaliteit van zijn onderwerpen. Hoewel zijn meeste boeken en documentaires Franstalig zijn, schrijft Julien ook voor het Engelstalige The Brussels Times en enkele Australische kranten zoals The Sydney Morning Herald en The Age.

Julien is afgestudeerd in de rechten en hij startte zijn loopbaan in een uitgever. Als journalist zette hij zijn eerste stappen bij de RTBF waar hij op de radio het nieuws, weerbericht en de verkeersberichten meedeelde. Naast zijn werk bij de radio waagde Julien zich voor het eerst aan freelance journalistiek. Zijn eerste onderwerp ging over de arrestaties van Nazi-criminelen en de omstandigheden waarin deze plaatsvonden, spoedig werd zijn studie gepubliceerd in enkele tijdschriften in Frankrijk.

Na zijn eerste opdracht werd Julien onder de vleugels genomen van Philippe Dutilleul, gerenommeerd onderzoeksjournalist bij de RTBF en vooral gekend omwille van de Vlaamse onafhankelijkheidshoax in 2006. Onder de indruk van Juliens originaliteit besloot Philippe al gauw om van Julien een volwaardige partner te maken, samen specialiseerden ze zich in documentaires over bizarre staatsstructuren zoals microstaten (Andorra, Liechtenstein, Monaco) en micronaties (Araucania-Patagonia). In België kregen ze vooral veel belangstelling voor hun boek Ils sont fous ces belges. Hun samenwerking eindigde toen Philippe in 2013 met pensioen ging.

Sindsdien werkt Julien solo aan verschillende topics, één van zijn meest gekende boeken is Le Business des Vanités waarbij de wereld van oplichterij en de handel in valse adellijke titels voor hem geen geheimen meer kende. Zijn studie over dit bedrog kreeg in België lovende kritiek en werd door diverse media bestempeld als een «diepgaand en fascinerend onderzoek». Hij verdiepte zich ook verder in de ongekende wereld van micronationalisme en in 2015 werd hij als gastspreker uitgenodigd op Polination, een internationale conferentie voor micronaties in Italië. Toen hij micronationalisme definieerde als « private people mimicking the public sector » onderscheidde hij zich meteen van de doorsnee journalist die het fenomeen micronationalisme meestal oppervlakkig behandelen. Voor de Engelstalige media publiceerde hij al verschillende artikels over micronaties zoals Flandrensis, Aigues-Mortes, Hutt River, Uzupis, etc.

Maar zijn grootste uitdaging als journalist beleefde hij in Kivu, een door oorlog geteisterd gebied ten oosten van de Democratische Republiek Congo. Hij was er getuige van de verschrikkelijke oorlogsmisdaden en de terreur van de lokale milities. Samen met de Congolese arts en mensenrechtenactivist Denis Mukwege schreef hij het Franstalige boek Panzi waarin hij zijn belevenissen in een hospitaal in rebellengebied neerschreef. Nog steeds wordt Julien door Australische kranten gecontacteerd om over deze tragische omstandigheden te schrijven.

Julien heeft ook een professionele reputatie opgebouwd in Litouwen, het land waar hij opgroeide en dat hem zeer nauw aan het hart ligt. Één van de weinige Franstalige boeken over dit land, Lituanie – les feux de pierre, is immers van zijn hand. Hij wordt nog vaak gevraagd door de Litouwse openbare radio en televisiezender LRT.

Kortom, Julien heeft zijn sporen als journalist verdiend en dankzij zijn meertaligheid en expertise werd hij al meermaals gevraagd voor interviews, lezingen en conferenties in België, Frankrijk, Litouwen en Italië.

Contact: viki (at) oeuillet.be

Werken:

Lituanie - les feux de pierre, essay, Editions Nevicata (Brussel) (2015)

Le Business des Vanités, essay, Editions du Moment (Parijs) (2015)

Panzi, essay, Editions du Moment (Parijs), in co-auteurschap met dr. Denis Mukwege & dr. Guy-Bernard Cadière (2014)

Small is beautiful, documentaire, coproductie RTBF/MediaRes, gerealiseerd in samenwerking met Philippe Dutilleul (2013)

Ils sont fous ces belges!, essay, Editions du Moment (Paris), in co-auteurschap met Philippe Dutilleul (2013)

Monseigneur et les Indiens, documentaire, coproductie RTBF/France 3/Mosaïque Films/MediaRes, gerealiseerd in samenwerking met Philippe Dutilleul & Martin Ducros (2012)

Max, roman, Editions Myriapode (Bordeaux), (2011)

Revolution Motel, roman, Editions de Vinelande (Brussel), (2010)